Home » Informatie » Trimtechnieken

De was-en-blaasmethode

Deze methode wordt veelal toegepast bij stokharige honden. In ieder geval gaat het om honden die een dubbele vacht hebben. Met deze methode wordt op een vachtvriendelijke manier de loszittende onderwol uit de vacht geblazen. Dit zorgt voor een luchtige, glanzende vacht die veel minder snel zal gaan klitten.
Deze behandeling is bijvoorbeeld geschikt voor herders, new foundlanders, labradors, schotse herdershond langhaar (collie), border collie, beagle, sint bernard.

Plukken

Ruwharige honden worden gemiddeld twee tot vijf keer per jaar geplukt. Plukken gebeurt geheel met de hand. Ik hou altijd rekening met het welzijn van de hond. Daardoor kan het zijn dat bepaalde delen van het lijf niet geplukt kunnen worden. Daar zal dan een andere techniek op worden ingezet.
Deze behandeling is bijvoorbeeld geschikt voor ruwharige teckels, jack Russels, fox terriërs, airedale terriërs, lakeland terriërs, schnauzers.

Knippen en Scheren

Knippen en scheren hebben beide hetzelfde doel, namelijk het inkorten van de vacht. Sommige honden worden alleen geknipt, maar meestal wordt een combinatie van knippen en scheren toegepast. Voorbeelden van vachten die ingekort worden zijn die van de poedels, labradoodles maar ook de bichon frisé, malteser, shih tzu's en lhasa apso. Andere vachtsoorten worden na overleg alleen geschoren indien er geen andere mogelijkheid meer is of omdat het in het belang van de hond is.

Effileren

Een effileerschaar heeft aan één of beide zijden een getand blad. Met effileren is het mogelijk de vachtlengte in te korten, zonder dat daarbij een duidelijke kniplijn te zien is, Hierdoor ziet het resultaat er heel natuurlijk uit. Ook kan de overgang van kort naar lang haar op een vloeiende manier verkregen worden, of kan de vacht op plaatsen waar het erg vol is, worden uitgedund. Effileren wordt o.a. toegepast op de retriever en spaniel rassen zoals bijvoorbeeld de engelse cocker spaniël, of de golden retriever.